10-10-2021 Een nieuwe plaag?!

Langs de rand van het parkeerpleintje tegenover de Hillenlaan groeit Japanse Duizendknoop (Fallopia japonica). Japanse duizendknoop wordt tot de meest invasieve exoten gerekend. Is de plant eenmaal gevestigd, dan is hij zeer moeilijk weer weg te krijgen. Door zijn sterke groeikracht worden inheemse plantensoorten verdrongen. De sterke wortelstokken en stengels van de Japanse duizendknoop zijn in staat om schade te veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen. Het is dus zéér zorgelijk, dat dit onkruid in onze wijk is gesignaleerd.

De plant is moeilijk te bestrijden. Platbranden is een mogelijkheid en dit heeft de gemeente al een keer gedaan bij de planten langs het parkeerterreintje. Maar ze zijn dus helaas weer helemaal terug. Een nieuwe melding is gedaan bij de gemeente.

Waarschijnlijk zullen de planten bij de Hillenlaan nog een keer worden platgebrand, maar dan zijn de wortels nog niet weg. Een andere bestrijdingsmethode is verwijdering met behulp van elektriciteit. Dat is duur en wordt pas in het uiterste geval gedaan.

Tips om kleine planten zelf te verwijderen zijn:

  1. Probeer de plant te verzwakken door de stengels meerdere keren per groeiseizoen af te knippen. Voer de stengels en plantenresten af in de grijze bak (restafval).
  2. Probeer uitlopers heel secuur te verwijderen, zonder dat er wortels achterblijven.

Planten mogen niet in de groene container, omdat ze zich via het compost weer kunnen verspreiden. Wilt u er op letten of u deze planten ziet en melding doen bij de gemeente als u ze aantreft? De gemeente monitort zelf ook.